top of page

En dagboksroman som bygger på verkligheten och min pjäs Drängen i Klingre som vi spelade i Anundsjö 1996-1998. Under titelnMordet i Klingre och något omarbetad spelade vi i Högakusten teaterförening den 2011-2012.


Press:


Jag har läst få ungdomsböcker som gripit mig så starkt. BTJ


Djupast går Holmberg, därför att han skildrar en samvetskonflikt. Den fjortonårige Andreas har fått drängtjänst på gården Klingre, där husbonden ter sig som den inkarnerade ondskan, ja som den fallna ängel, han läst om i Bibeln. Själv kommer Andreas relativt lindrigt undan medan Lars Jonsson låter piskrapp och slag regna över djur och människor, hustrun och undantagsfolket svärfadern och svärmodern.

Till slut blir han skjuten - av svärfadern - men ingen blir lättare till sinnes. En skuld, som inte går att tvätta bort - associationerna går till lady Macbeth - lägger sig tung över gården. Övertygande skildrar Holmberg hur också drängpojken drabbas av samvetskval. Skulle han ha kunnat förhindra dådet genom att slå larm om missförhållandena? Är han medskyldig som tigit om vad han anat sig till? Riskerar han att bli dömd som de andra, när mordet till sist uppdagas?

Svd


Den här boken är den bästa bok jag har läst.

Fredrik


Den sitter kvar i kroppen på ett sätt som få andra böcker jag läst har gjort.

VLT

bottom of page